Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

 

Tehnologii

Tehnologii de dezumidificare a aerului

Exista 2 cai fizice de reducere a umiditatii relative de interior

 • Mentinerea aceleiasi temperaturi in incapere, dar reducerea vaporilor de apa per kg de aer
 • Mentinerea neschimbata a cantitatii de vapori de apa per kg aer, dar cresterea temperaturii

Există două procese principale care pot fi luate în considerare atunci când se cauta rezultate optime de uscare în conditiile reale de dezumidificare a aerului: dezumidificarea aerului prin condensare şi dezumidificarea aerului prin absorbţie.

Dezumidificarea aerului prin condensare

Dezumidificarea aerului prin condensare, de asemenea, numită în continuare uscare prin refrigerare-sau dezumidificare pe baza principiului pompei de căldură – este metoda de dezumidificare a aerului cel mai frecvent utilizată in industrie si în domeniul casnic. Esenţa unui dezumidificator cu condensare este compresorul de răcire. Aceste dezumidificatoare funcţionează prin punerea în circulaţie a aerului, cu ferestrele şi uşile închise, şi sunt deosebit de modeste în ceea ce priveşte consumul lor de energie electrică.

Dezumidificatoarele cu condensare funcţionează pe principiul reciclării căldurii, ceea ce înseamnă că toată energia utilizată şi trase din aerul din cameră este dat înapoi în cameră sub formă de căldură. Economia de energie poate ajunge până la de 2,5 ori consumul de energie. Un dezumidificator cu condensare necesită doar în jur de 20% din energia necesară pentru metoda încălzirii şi ventilaţiei, în timp ce produce rezultate mult mai sigure.

Dezumidificatorul reduce „partial presiunea vaporilor de apă”, în toată camera, ceea ce redă aerului capacitatea de a reţine umiditatea normală.

Degajările de căldură, care poate ridica la de mai multe ori energia electrică consumată de dezumidificatorul cu condensare, ajută încălzirea camerei.

Exemplu: Dezumidificator AERIAL AD 420/AD 430

YouTube previzualizare imagini

Cum fucţionează

Aerul umed din cameră este aspirat de un ventilator şi trece printr-un dispozitiv de răcire (evaporator), prin care aerul este răcit rapid, astfel că, condensul se transformă în apă (aerul scade sub punctul de condensare).

Apa rezultată se scurge printr-o tavă de colectare într-un recipient de colectare, sau este eliminată cu ajutorul unei conducte. Atunci când se umple, rezervorul este scos şi golit. Aerul răcit, dezumidifiat este apoi dirijat înapoi spre condensator (care îl încălzeşte din nou), şi îl aruncă afară pin grila frontală.

La temperaturi sub 20 ° C, dispozitivul de racire poate gheaţa sau congela. Un mecanism complet automat de dezghetare elimină gheaţa care se formează din timp în timp. Aer la 0 ° C sau mai jos conţine umiditate foarte puţină; este, prin urmare, de bun-simţ, a nu pune în funcţiune dezumidificatorul la intervalul acesta de temperatură.

Intervalul de funcţionare al dezumidificatorului cu condensare:

 • Temperatura: 0 °C până la aprox. 30 °C (variază în funcţie de specificaţiile aparatului)
 • Umiditatea: 40%-80% umiditate relativă

1.      Aer umed

2.      Filtru de aer

3.      Evaporatul

4.      Cale de captare

5.      Apa rezultată

6.      Rezervor de apă

7.      Condensator

8.      Ventilator

9.      Orificiu de evacuare

10.  Compresor

11.  Aer uscat

Exemple zone de utilizare:

 • Gospodarii
 • Garaje
 • Uscarea clădirilor
 • Uscarea rufelor
 • Dezumidificarea piscinelor
 • Zone de fitness şi wellness
 • Depozite
 • Cămare
 • Muzee
 • Colecţii
 • Uscarea lemnului
 • Protecţia aerului
 • Camere de aer-condiţionat
 • Industria apei
 • Staţii de pompare
 • Laboratoare

Dezumidificarea prin absorbtie

La baza unui uscator cu absorbţie se afla un rotor de adsorbţie. Aerul umed este alimentat printr-un element în formă de roată de uscare (rotor).

Acest rotor de absorbţie, a cărei structură în formă de fagure prezintă o suprafaţă neobişnuit de mare, este acoperit cu un metal silicat special, foarte higroscopic (= absorbtie de umiditate), care atrage umezeala din aer, indiferent de temperatura.

Cum functioneaza

Circularea aerului sau aer din cameră este alimentat printr-o rotire continua a rotorului de absorbţie. Umiditatea absorbita de către rotor este condus de un curent de aer încălzit care trece in sens invers (regenerarea aerului), iar de acolo este eliminat în incapere. Procesele de absorbţie şi regenerare au loc simultan.

Uscare cu un flux de aer

1. Uscarea aerului
2. Ventilator
3. Element de incalzire
4. Rotor
5. Regenerarea aerului
6. Aer procesat

1. Uscarea aerului
2. Ventilator
3. Element de incalzire
4. Rotor
5. Ventilator de regenerare
6. Regenerarea aerului

7. Aer procesat

Exemple zone de utilizare:

Zona de utilizare determină tipul de dezumidificator. Dezumidificatoarele cu absorbţie sunt proiectate în mod normal, planificate şi fabricate conform specificatiilor clientului, si adesea incorporeaza sisteme suplimentare, cum ar fi reciclarea căldurii, preracirea sau postracirea, ventilatoare de ridicare a presiunii şi aşa mai departe.

Zonele tipice de utilizare sunt:

 • Zone cu infiltratii de apa
 • Zone de conservare
 • Industria maerialelor plastice
 • Industria alimentară
 • Tehnica militara
 • Depozite
 • Industria farmaceutica
 • Camere cu aer condiţionat
 • Industria chimică
 • Agricultură
 • Protecţia impotriva coroziunii

Zonele cu probleme de umiditate

Cum se ajunge umiditatea în aer? Corpurile noastre emit constant umiditate in camera în care stăm. Umiditatea este, de asemenea, produsă în bucătărie şi baie, de către plantele de casă, umiditatea de afară care penetrează prin pereţii unei clădiri şi se stocează în zidărie, şi aşa mai departe.

Rezultatele sunt dăunătoare sănătăţii.

Camere de locuit şi pivniţe

Băile

Băile interioare sunt adesea o zona cu probleme. Duşul şi îmbăierea produc cantităţi mari de vapori de apă. În cazul în care sunt, de asemenea, uscate rufele în băi, atunci nivelul de umiditate se ridica chiar mai sus. Acest lucru poate duce la pete negre în colţurile camerei şi pe perdeaua de la duş-un semn inconfundabil de mucegai sau de igrasie.

Soluţia: un dezumidificator mic poate ajuta cu uşurinţă. Acesta atrage umezeala din aer înainte de a fi absorbită de pereţi, şi, de asemenea, usucă în mod blând rufele.

Beciuri şi camere subterane

Beciurile şi zonele subterane ale caselor sunt adesea afectate de probleme de umiditate temporară. Unele nu pot fi folosite tot timpul, mai ales în timpul lunilor de vară. Aceste camere au o atmosferă umedă şi cu miros praf. Şi mai mult, aerisirea camerelor în timpul zilei poate provoca chiar mai multe probleme: aer cald de afară, care poate conţine o cantitate mare de apă, pătrunde în pivniţa rece. Aici este răcit şi nu mai poate susţine umiditatea. Aceasta umezeală se condensează apoi pe pereţi, podea şi obiecte.
Soluţia: Utilizarea selectată a unui umidificator de aer mobil.

Spatii generale rezidenţiale

Într-o familie de patru persoane, pot fi emise în aer interior pe parcursul unei zile, până la zece litri de apă (de la gătit, curăţenie, şi pur şi simplu prin respiraţie în mod normal). Deoarece nu puteţi vedea, auzi sau mirosi vaporii de apă, problemele pe care le provoacă sunt adesea descoperite numai atunci când au deteriorat stărea dvs. de sănătate sau au produs pagube vizibile pe pereti. Un alt indicator este izolaţia termică modernă. Acestă izolare încorporată nu permite umezelii să se disipeze. Umiditatea relativă a aerului creşte în cazul în care aerul umed nu este înlocuit din când în când. Camerele de ventilaţie nu sunt de multe ori suficiente, şi încăperea devine o pepinieră pentru dezvoltarea mucegaiului şi igrasiei.
Soluţia: un umidificator de aer poate poate fi de ajutor.

Serele

Cu temperaturi sub punctul de rouă şi condens pe ferestre se pot confrunta chiar şi serele cele mai frumoase.
Soluţia: un dezumidificator produce un climat stabil.

YouTube previzualizare imagini

Case de vacanţă şi apartamente

Casele de vacanţă sunt adesea situate în zone cu flucuaţii puternice ale condiţiilor climatice, în apropiere de mare sau lacuri, în păduri, sau în zone cu putina ploaie, dar precipitaţii sporadice grele. Aceste situaţii pot cauza probleme temporare de umiditate, care pe termen lung duce inevitabil la deteriorarea imprevizibilă a clădirilor şi a depozitelor.

Dar indiferent de locatie, faptul că aceste case sunt utilizate numai temporar este o problemă în sine. În cazul în care o proprietate nu este locuită în mod regulat, nu poate fi ventilate în mod regulat.

Consecinţele sunt de multe ori camere cu igrasie, lenjerie de pat lipicioasă şi un miros de mucegai în întreaga casă.
Soluţie: Dezumidificatoarele de aer AERIAL asigură un climat interior perfect.

Conservarea valorii maşinilor de epocă

Vehiculele din California sunt cunoscute în rândul experţilor af cele mai bine intretinute. Unul dintre factorii decisivi este clima californiană cu nivel scazut a umidităţii relative a aerului. Aceasta previne umezeala (condensul de exemplu), de la pătrunderea în spaţii goale şi previne coroziunea generală a pieselor metalice şi putrezirea elementelor din lemn, piele şi alte materiale.

În regiunea noastră, dacă se doreşte să se încetinească procesul de degradare a unui vehicul prin protejarea împotriva coroziunii şi putrezirii, va trebui să se controleze umiditatea relativa a aerului cu atenţie. Numai un climat stabil poate preveni formarea de condens şi acumularea de umiditate a vehiculului.